Heippati rallaa!

Hyvä liikuntaharrastus pitää myös ikääntyvän mielen ja kropan kunnossa.

Tiesithän, että kuvien ja tekstien kopiointi ei ole sallittua, mutta voit kyllä jakaa linkin tähän blogiin tai tekstiin. :)

keskiviikko 20. kesäkuuta 2007

Juoksuharjoittelun aloittaminen

Esimerkkejä juoksemisen monista hyvistä puolista


Juoksu nostaa stressinsietokykyä
Juoksemalla nostetaan erittäin yksinkertaisella ja tehokkaalla tavalla fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä. Juoksu on mitä ruumiillisin liikuntalaji, josta henki hyötyy eniten. Saksalaisessa tutkimuksessa kahden ja puolen kuukauden kohtuullinen kestävyysjuoksuharjoittelu - jossa liikkeelle lähdettiin kävelystä - alensi stressin vaikuttavien hormonien eritystä 25-40 %:lla.

Kestävyysjuoksu lisää myös harrastajiensa itsevarmuutta ja oman arvon tuntoa. 70-luvulla Suomessa puhunut jooga-asiantuntijakin totesi, että Intiassa jooga on tukahduttavan ilmaston takia hyvä henkisen harjoituksen muoto, Suomessa juokseminen. 

Laihdutuskeinona mikään muu menetelmä tai liikuntamuoto ei pääse lähellekään kestävyysjuoksua. Aineenvaihdunta ja hormonitoiminta alkavat toimia optimaalisella tasolla, mikä merkitsee ihmisen terveyden tilan ratkaisevaa paranemista.
Juoksija tulee elävällä, älykkäällä tavalla voimakkaammaksi, koska juostessa on kannettava omaa painoaan. Kun otetaan huomioon ulkoliikunnan karaiseva vaikutus, suotuisat hormonitoiminnan muutokset, jalkaterän ja jalan lihasten voimistuminen, hapenottokyvyn, sydämen ja verenkierron voimakas kehittyminen sekä stressinsietoon ym. Henkisiin tekijöihin liittyvät äärimmäisen myönteiset muutokset, niin ihmisen voidaan sanoa nousevan juoksun avulla aivan uudelle tasolle. Ensimmäiset askeleet on otettava oikein.

Harjoitteluohjelma on aina laadittava omien edellytysten mukaan. Ensimmäiset lenkit ovat aina helpompia hoikemmalle yksilölle. Liikakiloista kärsivällä on kuitenkin loistava tulevaisuus: 20%:n painonpudotus merkitsee sinänsä 20%:n parannusta suhteelliseen hapenottokykyyn, ja kun tähän lisätään harjoittelun mukanaan tuoma hapenottokyvyn, aineenvaihdunnan tehostumisen ja lihasten suorituskyvyn kasvun tuoma kuntolisä, niin muutamassa kuukaudessa ylipainoinen sohvaperuna muuttuu erittäin kovakuntoiseksi yksilöksi.

Aloittamisen kaksi tärkeää sääntöä:
1) Kukaan muu ei voi harjoitella puolestasi. Sinun on otettava ensimmäinen askel. Sinulla on myös oltava itsekuria jatkaa ensimmäisistä lihasvaivoista välittämättä.

2) Älä vaadi alussa liikaa itseltäsi.
Tee lenkkisi omaan tahtiisi pyrkien liikkumaan mielihyvää tuottaviin olosuhteisiin.

Monen kohdalla tämä tarkoittaa mukavassa seurassa juoksemista, mutta on niitäkin, jotka haluavat työn vastapainoksi olla yksin luonnon rauhassa.

Juoksu on ihanteellinen laji harrastettavaksi, koska voit tehdä sitä haluamallasi tavalla, oman aikataulusi mukaan.

Jos harjoittelet ryhmässä, motivaation kannalta on tärkeää, että ryhmän jäsenet ovat samalla tasolla, ja noudattavat samanlaista rauhallisesti etenevää ohjelmaa.

Ryhmäharjoittelun vaarana saattaa olla kilpailuhenkisyys, joka kannattaa jättää pois aloittelijan lenkeiltä.
lähde: Juoksija-lehti, Olympiastadion, Eteläkaarre B10, 00250 Helsinki.

Ei kommentteja: