Kehon koostumusanalyysi - In Body mittaus


Meillä oli työpaikalla mahdollisuus mittauttaa kehon koostumus InBody analysaattori laitteella.
Mittauksen tavoitteena oli motivoida porukkaa pitämään huolta terveellisistä ravintotottumuksista ja riittävästä liikunnasta.

Pituus oli ainoa, jota ei mitattu InBodylla.

Laite mittasi nopeasti kehon koostumuksen – mm. lihas-, luu- ja rasvakudoksen määrän ja jakautumisen kehossa sekä elimistön ravitsemus- ja aineenvaihdunnan tilan.

Testin arvioi myös peruskulutuksen levossa, joka kokemukseni mukaan osoittautui erittäin valistuneeksi arvioksi lepopäivän energiankulutuksestani. Se on kalorimäärä, jolla en laihdu enkä liho.

Kone antoi myös hauiksen ympärysmitan. Tarkistin sen itse mittanauhalla ja koneen arvio osui hämmästyttävän lähelle, vaikka se perustuu täysin sähkövirran kulkuun elimistössä.


Mittauksesta saadaan mm. nämä tulokset kirjallisena
• Kokonaispaino (kg
• Kehon rasvaton massa (kg)
• Lihasmassa (kg)
• Rasvakudoksen määrä (kg)
• Rasvaprosentti
• Kehon nesteet
Solun sisäiset nesteet (l)
Solun ulkoiset nesteet (l)
• Viskeraalirasva-arvio
• Lihastasapaino (kädet, jalat ja keskivartalo)
• Raajojen puolierot
• Vyötärö-/lantiosuhde (WHR)
• Segmentaalinen lihasjakauma (kädet, jalat,keskivartalo)
• Perusaineenvaihdunta (kcal)
• Kehon painoindeksi (BMI)
• Kehon solupaino (kg)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Minusta tuntuu siltä, että tämän laitteen motivoiva vaikutus tavoitteellisen liikunnan aloittamiselle ja jatkamiselle jää alhaiseksi. Aika näyttää.

Mietin koneen listaamia tietoja. Nehän näyttävät olevan tälläisiä "montako kiloa tätä ja tätä" -tietoja, ja sinällään ne eivät kerro mitään elimistön suorituskyvystä, vai kertovatko? Kehon rasvaprosentin ja kehon painon saa mitattua henkilövaa'alla, ja BMI:n voi laskea, kun tietää pituutensa. Mitä merkitystä on tietää se, paljonko nestettä on solun sisällä ja ulkona, kuulostaa aika hyödyttömältä tiedolta.

Aikaisemmin kehon rasvaprosentti ilmoitettiin prosentteina, onko siitä käytännöstä luovuttu? BMI:n lukuarvo ei sinällään kerro siitä, onko vartalon rasvajakauma ok, lisäksi vartaloa pitää arvioida visuaalisesti. Ja tuo 10 kilon painonpudotus... Jos elimistön rasvakudos harjoittelun johdosta muuttuu lihaskudokseksi, 10 kilon rasvankatoaminen ei suoranaisesti johda vastaavaan painonalenemiseen, sillä lihaskudos on tiheämpää kuin rasvakudos. Kai olet mitannut hapenottokykysi?

Omalla kohdallani kävi painon suhteen niin, että kun juokseminen asettui paikalleen, paino vain laski 4 kk:n aikana 10 kiloa ilman että siihen olisi pitänyt kiinnittää huomiota. Työpaikalla epäilivät anoreksiaa... ja paino on sitten pysynyt viimeiset 7 vuotta samana.

Ja sitten loppukevennys:

Ystävänpäiväviikon 2009 Oulun riemuidioottipalkinto myönnetään Laanilan ala-asteen ja lukion lukiolaispojalle, joka tahtoi osoittaa olevansa suuri koomikko. No, hän tekikin itsestään pellen.

Lukiolaispoika [ohikulkevalle juoksijalle, innokkaasti]: "Housut pois, housut pois!"
Juoksija: "Ookko homo?"
Lukiolaispoika [puhui mitä sylki suuhun tuo]: "Oon!"
Juoksija: "Niinpä."

Tätä lukiolaispojan mokaa todistivat kolme hänen luokkatoveriaan. Hyvät luokkatoverit, kohdelkaa tätä oman elämänsä matti nykästä ymmärtämyksellä. Kiitos etukäteen teille.

Toinen viikon riemuidiottitunnustus menee Isokatu 1:n ammattikoulun edessä olleelle flikalle, jonka yritys olla vitsikäs päättyi siihen, että flikka kiljui naama punaisena: "Hullu, hullu, hullu!!!"

Myös tälle tunnustustuksen saaneelle toivotaan ymmärtäväistä kohtelua.

Tunnustuspalkinto on Frank Zappan neuvo, joka on hyödyllinen nyt lumisessa Oulussa: "Älkää syökö keltaista lunta."

tv. paidaton juoksija oulu
Fanniilo sanoi…
Terve ja kiitti kommenteista!

Anonyymi kirjoitti: Aikaisemmin kehon rasvaprosentti ilmoitettiin prosentteina, onko siitä käytännöstä luovuttu? BMI:n lukuarvo ei sinällään kerro siitä, onko vartalon rasvajakauma ok, lisäksi vartaloa pitää arvioida visuaalisesti. ... ... Kai olet mitannut hapenottokykysi?


Kyllä InBody mittaus antaa myös rasvaprosentin, mutta tärkeäpi on, tuo viskeraalirasvan eli sisäelinten ympärille kertynyt rasva, joka ei välttämättä näy päällepäin. Se on terveydelle vaarallista.

... sitte toi hapenottokyky

Vuosi sitten minulle tehtiin kliininen rasitus EKG(polkupyöräergometrillä)

Testi 'tuomio' ei ollut paha;
lekurin ja taulukoiden munaan kestävyyskunto ja hapeottokyky vastasi 20 vuotiaan keskiverto naisen ja 30 vuotiaan keskiverto miehen kuntolukemia (mittarilukema 57 v.)

Korkeista liikunta-sykkeistä lekuri sanoi, että ne ovat yksilöllisiä, eikä niistä tarvitse 'välittää'. Voin jatkaa entiseen malliin :)tai niin täysillä kun jaksan ja haluan. Sykerajoilla on merkitystä vain kunto-ohjelman kannalta; ei terveydellisistä syistä.
Anonyymi sanoi…
"Ja tuo 10 kilon painonpudotus... Jos elimistön rasvakudos harjoittelun johdosta muuttuu lihaskudokseksi, 10 kilon rasvankatoaminen ei suoranaisesti johda vastaavaan painonalenemiseen, sillä lihaskudos on tiheämpää kuin rasvakudos."

Tämä InBodyn esittämä painonpudotus / lisäys ei perustu mitenkään BMI:hin, vaan lihas- ja rasvamassan ihanteelliseen suhteeseen, josta muuten on paljon tutkimustietoa terveyden kannalta. InBodyn suositus erottelee, paljonko muutosta tarvittaisiin rasva- ja lihaskudoksessa. Luonnollisesti lihaskudosta laite ei koskaan kehota vähentämään.

Kuten huomioit, BMI voi pysyä samana, vaikka kehossa tapahtuu merkittäviä muutoksia parempaan ensimmäisten kuukausien aikana. Näitä muutoksia ei näe vaa'alla, eikä pelkkää BMI:tä katsomalla - saatikka silmämääräisesti arvioimalla. BMI:tä tärkeämpiä tuloksia InBody:ssa ovatkin lihas-rasvadiagnoosi ja viskeraalirasva.

"Mitä merkitystä on tietää se, paljonko nestettä on solun sisällä ja ulkona, kuulostaa aika hyödyttömältä tiedolta."

Tätä laitetta käytetään myös sairaaloissa, joissa nesteen määriä ja tasapainoa mitataan esim. dialyysihoitoja suunniteltaessa. Ei se tulos siinä muitakaan haittaa :)
Fanniilo sanoi…
Sain laiteasiantuntijan infoa myös sähköpostiin, koska InBody mittaus antoi minulle vyötärö-lantiosuhteeksi (WHR) 0,94 ja viskeraalirasvan määräksi 122,6. Todellinen, mitattu vyötärö lantiosuhde on 0,76 (normaali). Viskeraalirasvakin vaikuttaa suurelta, koska liikun paljon ja syön terveellisesti.

"Vaikka viskeraalirasva (sisäelinten ympärillä oleva) ei ole suoraan yhteydessä ulkoisiin mittoihin, vähenee se yleensä nopeasti liikunnalla. Joidenkin tutkimuksien mukaan tämä rasva vähenee kymmeniä prosentteja jo 6 kuukaudessa pari kertaa viikossa juostavilla lenkeillä. Sikäli 122,6 tuntuu suht korkealta arvolta. Vatsaontelossa oleva rasva ei vaikuta ulkomuotoon. Usein viskeraalirasvassa tulee yllätyksiä esim. pitkillä miehillä, jotka näyttävät hoikilta, mutta liikkuvat vähän. Teidän tapauksessa pidän kuitenkin todennäköisenä, että tulokseen on vaikuttanut jokin häiriötekijä.

InBodyn tuloksista osa lasketaan suoralla mittauksella (esim. lihasmassa, rasvamassa, nesteet, rasvaprosentti, lihastasapaino, näihin eivät vaikuta laitteen asetukset) ja sellaisissa tuloksissa, joita ei voida mitata suoraan bioimpedanssilla (vyötärö-lantiosuhde ja mineraalit) käytetään hyväksi tunnettuja, tutkimustietoon perustuvia korrelaatioita. Esim. luun mineraalit korreloivat tarkasti rasvattoman massan kanssa, josta pystytään laskemaan mineraalien määrä helposti. Nämä ovat tuloksissa mukana, koska ne on koettu hyödyllisiksi (esim. osteoporoosiriskin arviointi), mutta ne ovat arvioita. Siksi InBodya ei voida käyttää osteoporoosin diagnosoinnissa, mutta mitattavan kannattaa hakeutua luuntiheystutkimukseen jos arvio näyttää liian pientä arvoa. Samalla tavalla vyötärö-lantiosuhde on hyödyllinen, mutta erilaisista kehoista johtuen täysin varma suhde saadaan vain mittanauhalla."

Suositut tekstit