lauantai 19. elokuuta 2017

MBT-kengät ja sauvakävely

kävelytekniikka MBT-kengillä

Sauvakävelyn oikea tekniikka
Muistin,  että MBT:n kenkäni ovat olleet monta vuotta kaapissa,  käyttämättä. Päätin korjata asian välittömästi.  Aamulenkille varustauduinkin lenkkareitten sijaan 'iki-ihanilla'  MBT- sandaaleilla ja 5 cm ylipitkillä kävelysauvoilla.


... jaa, että Miksikö liian pitkät sauvat?

Syy on yksinkertainen:
Olen unohtanut (3 x jälleen) omat sauvani johonki kauppaan ja käytän nykyisin mieheni sauvoja. Tällä kertaa ne olivat sopivan mittaiset, koska MBT kenkien pohjat ovat normaalikenkiä paksummat ja sauvat tuntuivatkin ihan omilta. 💁

Aluksi vähän pähkäilin tuon yhdistelmän toimivuutta. Hyvältä se tuntui ja jälkeenpäin googlaamalla löysin asialle myös vahvistusta Varuste. net sivustolta, josta ohessa itseä kiinnostaneet havainnot.

"Soveltuvatko MBT jalkineet sauvakävelyyn?
MBT –jalkineet soveltuvat erinomaisesti sauvakävelyyn edellyttäen, että sekä kävely- että sauvakävelytekniikka ovat kunnossa.
Ei pidä harppoa askelta edestä tai asettaa sauvoja askeleen eteen. Lantion pitää asettua askeleen päälle ja jalan vienti taakse tapahtuu sekä takareidellä että istumalihaksella. Sauvatyöntö suuntautuu takaviistoon ja vastakkaisen jalan työntö samansuuntaisesti ilman varpailta puristamista.

Muista kuitenkin, että ensin sinun tulisi totutella kävelemään oikein ja mukavasti MBT jalkineilla ennen kuin käytät niitä aktiivikuntoiluun.

ps. Jalkineiden rakenne ja toiminnallisuus eivät sovellu kovavauhtiseen juoksuun ja päkiältä ponnistaminen voi rikkoa jäykän pitkittäisrakenteen. Reipas kävely ja hidas hölkkä (Kts. Käyttöönotto-opastus) ovat suositeltavia kuntoilumuotoja MBT jalkineilla."


"Sopivatko MBT:t akillesjänne-  ja nivelvaivoista kärsiville?

MBT-jalkineet eivät vaikuta varsinaisesti akillesjänteen pituuden venymiseen. MBT-jalkineilla kävellessä kuitenkin kuormitus akilleksen alueelle vähenee. Tämä johtuu siitä, että MBT-jalkineilla kävellessä nilkan dorsifleksiokulma eli nilkan koukistuminen on pienempi työntövaiheessa kuin tavanomaisilla kengillä.

Lisäksi MBT:t aktivoivat niitä lihaksia, joita kävelyssä ja seistessä käytämme, jolloin jalkineet lisäävät myös aineenvaihduntaa ja verenkiertoa ko. alueilla. Tämä taas omalta osaltaan lisää esim. akillesjänteen elastisuutta. MBT:t myös ohjaavat ryhtiämme suorempaan kävelyasentoon, jolloin selkäranganseutuun ja niveliin kohdistuva kuormitus vähenee.

Eli toisin sanoen kengän hyödyt ovat hyvät ajatellen koko 'kineettistä ketjua'."

Lisää MBT-kengistä täältä.

Ei kommentteja: