Eka Helsinki City Marathon

Ensimäiseen koitokseeni aloitin juoksuharjoittelun 1992 huhtikuussa ja maratoni oli heinä-elokuun vaihteessa. Ehdin silti saavuttaa hyvän juoksukunnon, sillä peruskunto oli hankittu hiihtämällä ja kuntosali treeneillä.

Kestävyyskunto on kuitenkin eri asia kuin voimaa tai nopeutta vaativa kunto. Sen huomasin heti alussa. Lihaskestävyys pitkäkestoiseen suoritukseen kehittyy hitaasti. Alussa kannattaa varoa rasitusvammoja, koska harvan kroppa on tottunut pitkiin yksitoikkoisiin harjoituksiin.
Tässä on yksi tapa aloittaa maraton-harrastus.

Suunnilleen näin aloitin.
Oppaanani oli Juoksija-lehti ja poikani laatima harjoitusohjelma.

Hankin hyvät juoksukengät. Ostin sykemittarin ja testasi maksimisykkeeni, jonka mukaan määrittelin harjoitus sykealueet erilaisille treeneille.
Ensimmäinen maraton oli tavoitteena päästä läpi ilman aikatavoitetta, joten harjoittelin vain kestävyyttä. Juoksin matalalla sykkeellä n. 3 lenkkiä viikossa. Yksi näistä oli ns. pitkä lenkki, jossa aika on matkaa merkittävämpi. Aloitin muistaakseni tunnin lenkistä, jota pidensin n. 10% kerrallaan, kunnes lenkki oli 3 tuntia (sen pidempää ei kannata juosta, ettei tule rasitusvammoja).
Muut lenkit olivat "kunnonylläpitojuoksua". Näiden lisäksi juoksin yhden "vauhtileikittelyn" viikossa = spurtteja ja mäkiä yms. Lihaskuntoharjoituksia juoksun oheen salilla tai jumpissa.

Näillä eväillä juoksin nautinnollisesti ensimmäiseni, v.1992 Helsinki City Maratonilla ja tajusin että 42,195 km on käsittämättömän pitkä matka taivaltaa jalan.
Ensimmäiseni juoksin aikaan 4:32.24 ja olin tyytyväinen. Nettoaikoja ei tuolloin ilmoitettu.
Juoksukengät taisi olla Niket, jollaisia en ole koommin löytänyt.

* * * * *
Juoksin 1992 - 1997  neljä maratonia ja paljon pitkiä lenkkejä, mutta sen jälkeen olin vuosia juoksematta, polvikulumien vuoksi.
Peruskuntoa olen pitänyt koko ajan yllä muiden liikunta muotojen turvin. Pääasiassa talvella hiihtäen ja kesällä rullaluistellen. Uutena välineenä potkupyörä, koska se on hauskaa. Myös sauvakävelyä ja soutua olen harrastanut.Ostin harjoittelua varten Polarin juoksutietokoneen (= sykemittarin parannettu painos).
Se vaikuttaa hyvältä ja motivoi liikkumaan, kun suoritukset jää muistiin ja ne voi siirtää tietoja tietokoneelle, jossa niitä voi tarkastella tarkemmin.

* * * * *
Ps.
2007 aloitin harjoittelun maalikuussa ja juoksin HCM maratonin elokuussa onnistuneesti läpi (nettoaika 5:04:28).
2010 osallistuin myös HCM:lle, mutta jouduin keskeyttämään juuri ennen kolmenkympin huoltopistettä, kun nesteet eivät imeytyneet.  Harmitti!!!
Sää oli helteinen (kuten yleensä HCM:llä on sattunut olemaan) ja ukkostakin oli.

Kommentit

Suositut tekstit