Ahdasta rantaraitilla


Joulupäivän kinkunsulattelua ja pientä hölkkää -lenkki.
Eipä ollut vielä paljon väkeä liikkeellä, mutta 'ahdasta' silti!

Kyllä taas kerran ihmetytti ns. 'oululainen ystävällisyys'?
... Juoksin kevyenliikenteen väylää , jonka leveys on noin 3 - 3,5 m, aivan väylän reunassa, kun vastaan tuli kaksi pariskuntaa, jotka kävelivät neljä rinnan. Heillä ei näyttänyt olevan aikomustakaan väistää, joten minulle jäi tasan kaksi vaihtoehtoa, joko juosta kohti tai loikata hankeen.
En halunnut kastella tossuja, joten jatkoin matkaani samaa reunaa mitä oli juossutkin ... vastaantulijat eivät yhtään väistäneet, joten kohtasimme käsivarret 'kolisten' .

... että hyvät joulut vain sinulle - toivottavasti huomasit, että liikenteessä saattaa olla muitakin kuin Sinä!

Sää: 25.12.2008 12:50
Lämpötila -4,0 °C; paine 1031 hPa; kosteus 97 %; lounaistuulta 9 m/s.
Sääkamerat.

Lenkki: 7,560 km, 51:26,4
Vauhti min/ km: max 5:48, keskiarvo 6:46
Sykkeet: max 169, min 80
Energian kulutus: 538 kcal
Juoksu indeksi 38

1 km - 7:26,7 - syke (max) 142 (ka) 132
2 km - 6:58,0 - syke (max) 148 (ka) 143
3 km - 6:47,7 - syke (max) 163(ka) 150
4 km - 6:46,3 - syke (max) 157 (ka) 154
5 km - 6:16,4 - syke (max) 164(ka) 161
6 km - 6:22,9 - syke (max) 165(ka) 161
7 km - 6:36,9 - syke (max) 169(ka) 161
7,60 km - 4:11,5 - syke (max) 165(ka) 162


Mittasin aamulla pitkästä aikaa myös verenpaineet , ennen lenkkiä - 137/93 pulssi 58.

ps.
... muuten, ei kaikki oululaiset ole 'paskoja' , nimittäin vastaan tuli myös yksi nainen, joka hymyili ystävällisesti ja pelasti päiväni - kiitos hänelle.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Niinpä... mikä oululainen ystävällisyys?

Jalankulkijat ovat vielä pientä verrattuna polkupyöräilijöiden ja autolijoiden röyhkeään tapaan käyttää kevyenliikenteenväyliä.

Pari vuotta sitten 2-kymppinen poika ajoi polkupyörällä Oulun liikuntahallin (sen tissinäköisen) suoraan kopiksi, ja selitys oli se, että "hän ajaa aina tästä". Jalka oli sitten kipeä 2 kuukautta.

Pysyvä ilmiö on pyöräilevät luuserimiehet, tyypin kyllä tunnistaa. Päälle vain, ja armotta. Vanha nainen oli ajaa kopiksi Värtön ala-asteen lähellä kaksi viikko sitten, jne. Kaikenikäisistä pyöräilijöistä löytyy näitä luusereita.

Autoilijat ovat sujuvasti ottaneet kevyenliikenteen väylät yhteiskäyttöön ainakin Raksilassa ulkojääradan ja jäähallin viereen rakennetun lisähallin alueella.

Mikä vika siinä sitten on? Ei muuta vikaa, että tieliikennelaki kieltää moottoriajoneuvoliikenteen kevyenliikenteen väylällä. Mutta Volvohan on kevyttä liikenneettä, ainakin kuorma-autoon verrattuna.

En pidä siitä, että ajoneuvolla kiilataan jalankulkijan päälle. Polkupyörä on väistämisvelvollinen kaikkea muuta liikennettä kohtaan, siis tieliikennelain mukaan. Mutta ilmeisesti polkupyörän ostaja joutuu polkupyörähankintansa yhteydessä vannomaan sen, että hän pyöräillessään Oulussa on täysin piittaamaton muusta liikenteestä.

Tämän talven ilmiöksi on muodostunut hälytysajoneuvoksi itsensä julistaneet polkupyöräilijät. Tieliikennelain mukaan polkupyörän valaisinlaitteen on oltava kiinteä ja näytettävä jatkuvaa valoa.

Käytännössä välkkyvä valo estää polkupyörän liikesuunnan hahmottamisen. Eikä polkupyörä voi olla hälytysajoneuvo. Hälytysajoneuvon sallitaan liikkua liikennesääntöjen vastaisesti, mutta se, että Oulun polkupyöräilijät liikkuvat ennakoimattomasti, ei tee niistä hälytysajoneuvoja. Ja vaikka hälytysajoneuvolla voi olla kyydissä mielenterveysongelmainen tai juoppo, ... No, tätä en viitsi jatkaa, mutta ehkä ymmärrätte asian.

Käytännössä kaikkein helpoimmalla pääsee, kun koettaa väistää. Sikojen kanssa tapellessa vain omat vaatteet ryvettyy, eikä niitä koskaan voita. Jos ajoneuvojen kuljettajilla on Oulussa asennevamma päässä, ei sitä yksi juoksija paranna. Juostessa on aina muistettava, että Oulu on kaupunki, jossa on lähtijöitä moneen junaan muuallakin kuin Oulun rautatieasemalla.

Lenkkeile turvallisesti, sillä fyysiset vammat ovat juoksun kannalta melkein pahin mahdollinen asia. Ei sairaita oululaisia voi tuomita, mutta heitä voi varoa.

Terv. Paidaton juoksija
Fanniilo sanoi…
... liikennekulttuuri on täällä kehnompi, kuin esimerkiksi Helsingissä ... oululaiseen liikennekulttuuriin ei kuulu muun liikenteen tai muiden kulkijoiden huomioiminen. Tämä valitettava ilmiö taitaa päteä kaikiin liikennemuotoihin.

Hyvä itsesuojeluvaisto on paras henkivakuutus!

Onneksi täällä on myös jotakin hyvää ... nimittäin uskomattoman hyvä, kaunis ja kattava kevyen liikenteen verkosto - n. 520 km, nautitaan siitä :)!

Suositut tekstit